Recenze: Temtem

Temtem_

Série Pokémon dlouhodobě stagnuje a tak její fandové často hledají adekvátní náhradu. Tou se pro některé může stát nově vydané MMORPG Temtem, které stojí na stejných základech jako slavné kapesní příšerky. Máme tu tak rozsáhlý herní svět tvořený celkem šesti gigantickými mapami. Na úplném začátku je před vámi idylická krajinka, jak ovšem postupujete příběhem, hra vás posílá do stále temnějších míst, kde se nebojí vytasit i hodně drsné momenty. Pochválit musíme i návrh jednotlivých lokací. Jejich části si otvíráte postupně pomocí vystřelovacích háků či lezeckých rukavic, takže vás svou rozlohou hned nezahltí!

RECENZI SI MŮŽETE PUSTIT NÍŽE VE VIDEU!

Jednotlivé biomy navíc obývají různé typy příše. Pavoučí monstra se vyskytují převážně v pouštních krajinách, mimo souš se setkáte s mořskými tvory, zatímco za těmi krystalickými se musíte vydat do hlubin země. Zajímavé je, že vedle potvor s jasně stanoveným elementem tu máte také typy patřící k více druhům. Každý souboj je díky tomu velmi osobitým zážitkem. Jedinou nevýhodou bitev je to, že některé schopnosti je možné používat bez omezení.) Což vede k hodně podivným situacím, které celý zážitek citelně nabourávají.

Porážení obyčejných protivníků je většinou hračka. Zapotíte se při něm opravdu jen ve výjimečných případech, když na vás vytáhnou něco vyloženě neočekávaného. Opravdovou výzvou jsou zde nicméně trenéři a bossové. Bitvy s nimi jsou natolik náročné, že vaše sestava pojede skutečně na doraz a nejednou část z ní odpadne kvůli vysílení. Když ale zvítězíte, vždycky vás čeká odměna v podobě zkušeností, díky kterým následně procházejí vítězové evolucí. Zkrátka klasika.

Temtem představuje výzvu, kterou komunita okolo Pokémonů dlouho vyhlížela. Nabídnut je vám tu propracovaný herní svět, v němž lovíte ve velkém kouzelně vypadající tvory. Tvůrci hodně sázejí na pestrost a vysokou náročnost. Nepočítejte proto s tím, že se značně posílenou partou zvládnete hravě všechny překážky. Občas vás čeká také nářez z pařátů místní fauny nebo některého z řady obyčejných NPC. Neschází tu ani konkurenční trenéři, jenže jak už to u současných MMORPG bývá, přestože je v nich reálných lidí hromada. Opravdu jen hrstka reaguje. Za výraznější prvek než multiplayer proto považujeme možnost kooperace, díky níž můžete cestovat křížem krážem s kamarádem. Jediným zásadním nedostatkem je v našich očích jistá míra stereotypu, jíž zažíváte při intenzivnějším hraní. Není to ale nic hrozného, takže pokud nemáte doma Nintendo Switch, nebo vás už jednoduše nebaví házení pokéballem, tohle je varianta přesně pro vás.

Podobné příspěvky